Gammal läsning – Susanna Alakoski

Under en period av skrivkramp satte jag mig ändå ner en timme tidigt på morgonen varje dag och skrev – utan annat mål än att det skulle bli text under en timme. Ibland fick jag bara berätta vad jag gjort dagen innan, andra gånger blev det mer reflekterande text kring något. Men det blev text – det var viktigast. 2-3 sidor per dag. Det hjälpte. Den här texten fick jag för mig att återvända till idag. Några reflektioner om Susanna Alakoskis ”Oktober i Fattig-Sverige”.

”Glänta 3-4/2011 var ett temanummer om engagemang. Anders Johansson inledande artikel om tumrullning gjorde mig bara irriterad. Mycket rundsnack och det ändade väl mest i uppgivenhet, en von-oben-uppgivenhet. Kanske cynikerns position?

Fortsätt läsa ”Gammal läsning – Susanna Alakoski”

Omläsning: Camus och Kertésc

Det kan vara en bra idé att återvända till böcker man läst som ung. Med ökad livserfarenhet och läserfarenhet liksom vidgade kunskaper om allt mellan himmel och jord, kommer texter och berättelser att framträda i nytt ljus. Man ser saker man inte sett förr, man kopplar ihop en boks innehåll med nya yttre händelser och sådant man själv upplevt i sitt liv.

Fortsätt läsa ”Omläsning: Camus och Kertésc”

Beppe Wolgers Dikter från Vattudalen

Dikter 1969-1983

h:ström förlag 2016

Serien Norrland nr. 9

Efter det litterära sommarmötet arrangerat av Norrländska litteratursällskapet i Saxnäs 2014 tog jag och min hustru vägen över Stekenjokk tillbaka till Östersund. Det är en resa man önskar att alla skulle få göra. Man passerar den mytomspunna norra delen av Jämtland där jätten Jorm huserar och som många kanske associerar till Beppe Wolgers film Dunderklumpen. Det är vackert, från det vidsträckta fjällandskapet till vindlande skogsklädda dalar och bergssluttningar, vilda vattendrag och ännu uppodlade marker. Fortsätt läsa ”Beppe Wolgers Dikter från Vattudalen”